Grupo d'Aro

Dit Nederlands-Duitse kwintet speelt o.a. de ‘Schilderijententoonstelling’ van Modest Moessorgsky in een zeer spannende tango uitvoering gearrangeerd door de Argentijnse Gustavo Beytelmann. Verder speelt Grupo d’Aro frisse en toegankelijke composities van de hand van de Nederlandse bandoneonist Michel Mulder.

Grupo d’Aro slaat een brug tussen tango, jazz en en klassieke muziek. Het resultaat is een unieke en vernieuwende beleving die gehoord en gezien mag worden.

Musici

Michel Mulder - Bandoneon

Michel Mulder  is sinds 1992 verslingerd aan de bandoneon; volgde de nieuw opgezette opleiding tango aan het rotterdams conservatorium bij Karel Kraayenhof, Leo Vervelde en Gustavo Beytelmann. Sindsdien speelde hij in diverse tango-ensembles, o.a. in Quinteto Zarate en met Juan Tajes. Zijn achtergrond als jazzpianist verklaart zijn interesse in muziekgebieden buiten de tango.

Michel speelde bij toneelprodukties, Zuidelijk Toneel en de Appel, in Kurt Weill produkties, bij Frank Groothof,

met het Brabants Orkest en Holland Symfonia, op het Nationaal Songfestival met Frederique Spigt, en bij reclames als Nescafe en Senseo. momenteel speelt hij ook in jazz ensemble I Compani, en in Dadafonia, een trio met trompettist Wouter van Bemmel en gitarist Gerrit de Boer.

De techniek van het instrument is gecompliceerd, maar het geluid leent zich uitstekend voor een ontmoeting met jazzmusici.

Friedmar - Hitzer

Friedmar Hitzer kwam ooit voor zijn vioolstudie naar Nederland, en ontwikkelde zich tot een begenadigd violist en improvisator. Friedmar maakte deel uit van het Zapp String Quartet, en speelde o.a. met Eric Vaarzon-Morel, Herman van Veen en Eric Vloeimans.

Muzikale veelzijdigheid is Friedmar’s specialiteit. Dat is ook terug te vinden in de uiteenlopende bezettingen waarin hij tegenwoordig speelt o.a. tangokwintet Grupo d’Aro; Duo Loek Dikker/Friedmar Hitzer; Compadres de la Pasión; Publiek Geheim (Nederlandstalige indie-pop ) en de grote bezetting I Compani.

Als violist heeft Friedmar aan verschillende muziek- en danstheaterproducties meegedaan, o.a. met Orkater, Niki Romein, Orkest Max Tak , the Chronometer’s Orechestra en Halfpastselberschuld (D). Daarnaast wordt hij regelmatig als sessiemuzikant voor uiteenlopende cd producties gevraagd.

Als docent is Friedmar verbonden aan de Muziekschool Amsterdam Noord en het Muziekcentrum Zuidoost in Amsterdam. Daarnaast maakt hij ook deel uit van het docenten team van het Leerorkest Amsterdam.

Christoph Mac-Carty - Piano

Christoph Mac-Carty is in 1969 geboren in de buurt van Stuttgart, Zuid-Duitsland. Hij volgde de studie jazzpiano en studeerde in 2003 af aan de Messiaen Academie (NL) tweede fase. Hij had ondermeer lessen bij Bert van Bert v.d. Brink, Martin Fondse en Frank Sikora (SwissJAzzSchool Bern)
Met zijn Wereldmuziek Jazztrio “Robinson, Freitag & Caruso” (www.rfandc.com) won hij 2005 de Dutch Jazzcompetition.
Met RF&C volgden optredens op North Sea Jazz in Den Haag en Rotterdam en de YoungVipsTour 2006 door alle belangrijke Jazzpodia in Nederland en een optreden bij het televisieprogramma “vrije geluiden”. Sinds 2008 is Oene van Geel (altviool) regelmatig gastsolist bij RFC.
Mac-Carty is ook als komponist heel aktief en schrijft grotendeels de composities voor RF&C.
Met het Peter Schillmöller Quartett begleid hij regelmatig bekende Solisten zoals Ack v Royen, Josee Koning, Tineke Postma, Nippy Noya, Peter Tiehuis, Silvia Droste en meer.
Het spel van Mac-Carty is veelzijdig en zeer dynamisch. Soms verstild lyrisch, dan weer uitbarstend en energiek. Qua stijl kent hij geen grenzen. Zowel als componist en pianist is hij steeds weer op zoek naar nieuwe dimensies.
De grootste uitdaging is voor hem en goede balans te vinden tussen en goede interpretatie van een compostie en de volledige vrijheid van een improvisatie.
Als theatermusicus is Mac-Carty sinds 10 jaar aktief. Producties aan de “Städtische Bühnen Münster” en “Jeugdtheater Sonnevanck” (gepland voor 2010 met RFC) en regelmatig optredens voor improviastietheater.
2004 begon Mac-Carty als koorleider en is sinds 2007 dirigent van “Dekoor Close Harmony” (Winnaar korenslag 2007)

Christoph Mac-Carty
Ulrich Wentzlaff-Eggebert - Contrabas

Uli kwam via de cello terecht bij de basgitaar en de contrabas. Hij studeerde basgitaar aan de “Bass School Munich”, een opleiding voor studiomusici in München, Duitsland.
Vervolgens specialiseerde hij zich verder op contrabas en basgitaar lichte muziek op het Conservatorium van de Hogeschool Enschede, waar hij ook muziektherapie studeerde.
Hij heeft gestudeerd o.a. bij Ruud Ouwehand (contrabas), Wilton Jongmans (contrabas klassiek), Wilbrand Meischke en Davy de Witt (basgitaar). In 2003 is hij als bassist “cum laude” afgestudeerd.
Uli heeft een brede muzikale interesse (van rock tot bigband, van Balkanmuziek tot musical). Met het Far East Jazz Orchestra won hij in 2004 de eerste en in 2005 de tweede prijs van het Nationaal Bigband Concours in Hoofddorp. In 2005 wist hij aldaar ook de CMB Language Consultant Prijs voor de beste solist te winnen.
Met het Jazztrio “Robinson, Freitag und Caruso” Robinson, Freitag & Caruso werd hij uitgenodigd om te spelen op het jazz- en wereldmuziekfestival 2004 in Jyväskulä, Finland. Ook wonnen deze mannen in 2002 het “Meester Gezel Concours” en in 2005 de “Dutch Jazz Competition” op het North Sea Jazz Festival, Den Haag.
Op dit moment is Uli vooral actief als jazzbassist en heeft intussen samengewerkt met vooraanstaande jazzmusici als Charlie Mariano, Gerd Dudek, Ben Herman, Sebastian Altekamp, Silvia Droste, Jon Hondorp, Herb Geller, Jan Wessels, Jean-Francois Prins, Bruno Castellucci, Ken Norris, Judy Niemack, Greetje Kauffeld, en Beverly Daley.

Christian Kuiper - Gitaar

Christian Kuiper studeerde van 1991 tot 1998 klassiek gitaar aan het Conservatorium Hogeschool Enschede. Naast zijn klassieke opleiding studeerde hij ook gitaar lichte muziek als bijvak.
In 1996 studeerde hij af als Docerend Musicus. Na een uitwisseling met Hochschule für Musik Franz Liszt in Weimar, waar hij studeerde bij Gerhard Reichenbach, behaalde hij in 1998 zijn diploma Uitvoerend Musicus.

Al vanaf zijn studietijd actief als klassieke gitarist in o.a. het klassieke gitaarduo K2 en sinds 2011 in het Euregio Gitaarkwartet. Daarnaast speelde hij in verschillende theaterproducties en musicals. De combinatie van klassiek en elektrisch gitaar zorgt ervoor dat hij regelmatig als gitarist gevraagd wordt voor uiteenlopende projecten. Christian voelt zich thuis in verschillende muziekstijlen van klassiek en tot tango, van pop tot latin. Sinds 2011 maakt hij onderdeel uit van het tangokwintet Grupo d’Aro en sinds was hij jarenlang gitarist bij de Duits/Nederlandse funk/latin band YoBassa. Christian werkte samen met o.a. Nippy Noya, Jan Akkerman en Herman Finkers.

Al maar dan 20 jaar actief als docent gitaar op diverse muziekscholen in Nederland en Duitsland. Momenteel geeft Christian les bij Oyfo afdeling muziek in Hengelo.

Improvisatie

Een kijkje in de fascinerende wereld van de tango!

Vol adembenemende melodieën en eigen arrangementen, meesterlijk vertolkt en tot leven gebracht door vijf bevlogen musici:

Michel Mulder – Bandoneon
Friedmar Hitzer – Viool
Ulrich Wentzlaff-Eggebert – Contrabas
Christoph Mac-Carty – Piano
Christian Kuiper – Gitaar

Concerten

Oyfo Techniekmuseum (Museumcafé)

10 juni 2019
Industriestraat 9
7553 CK Hengelo
www.oyfo.nl
aanvang: 10:30 uur
entree: gratis (vrije gift)


De Mess

13 juni 2019
Adriaan Dortsmanplein 1b
1411 RC  Naarden-Vesting
035 533 98 34
http://demess.nl


Beytelmann festival, Parijs

april 2020
Concert Grupo d’Aro
Parijs, Frankrijk
nadere info volgtoude concerten:

City of Wesopa

zondag 27 januari 2019
Grupo d’Aro en Carl van Reenen: ontmoeting klassiek en tango
Herengracht 23
1382 AG Weesp
aanvang: 11:15 uur
entree: € 12,50  (kinderen tot 12 jaar € 5,00)
kaarten bestellen


Thiemeloods

zaterdag 4 november 2017
Leempstraat 34
6512 EN Nijmegen
aanvang: 20:30 uur
http://thiemeloods.nl


Tango La Zapada

zondag 5 november 2017
Catharijnesteeg 6
3512 NZ Utrecht
Tango La Zapada


Woonbootconcert

zondag 19 november 2017 (Uitverkocht*)
Lange Muiderweg  514
1382 LB Weesp
aanvang: 16:00 uur


Vredeskerkje

zondag 22 oktober 2017
Kerkstraat 21
1865 AM Bergen aan Zee
aanvang: 16:30 uur
Vredeskerkje Bergen aan Zee

Huisconcert

vrijdag 4 november 2016
Watertorenplein 2
1051 PA Amsterdam
aanvang: 20:30 uur
entree: € 10,-


“Hoffelijke serie”

zaterdag 5 november 2016
“Hoffelijke serie” georganiseerd door muziek/theater bureau Mélange
De Hofkerk
Ganzenmarkt 9
7571 CD Oldenzaal
aanvang: 20:00 uur
entree: € 12,50
Melange


Theater de Roode Bioscoop

vrijdag 11 december 2015
Haarlemmerplein 7
1013 HP Amsterdam
aanvang 20:30 uur
entree: € 16,-
Theater de Roode Bioscoop 


Het Beaufort

zondag 25 januari 2015
Burgemeester De Beaufortplein 1
7475 AG  Markelo
aanvang: 15:00 uur
Het Beaufort


Theater Kamak

vrijdag 16 mei 2014
Esrein 15,
7553 CX Hengelo
aanvang: 20:00 uur
Theater Kamak


Attic Musicclub

zondag 6 mei 2012
Bahnhofstraße 102, Ahaus
aanvang: 16 uur
entree: € 10,-
Attic Musicclub

Gustavo Beytelmann

22-gustavo-3-zoom
Gustavo Beytelmann is geboren in 1945, in een provinciestadje in Argentinië. Hij komt uit een muzikale familie, waar iedereen viool of piano speelde. Vanaf zijn 13e speelde hij piano in het plaatselijk orkest. Tango was voor hem, zoals in die tijd gold voor alle Argentijnen, de belangrijkste muziekstijl. Elk zichzelf respecterend stadje had op z’n minst één professioneel orkest, het was de gouden era van de tango.

Tegelijk was er bij hem thuis veel aandacht voor de grote Europese klassieke muziek. Zijn grootouders waren immers, als zo velen, uit Oost Europa naar Argentinië geëmigreerd en brachten hun ervaring en kennis van de “klassieken” met zich mee. Naast zijn al vroeg begonnen carrière als beroepspianist in de tangowereld studeerde Beytelmann compositie en piano en verdiepte hiermee zijn kennis van de klassieke muziek.

Midden jaren zestig ging hij naar Buenos Aires, waar hij naast de alomtegenwoordige tango ook kennismaakte met de jazz. Amerikaanse grootheden gaven er concerten in clubs, en maakten op hem diepe indruk, en waar hij maar kon heeft hij gewerkt als pianist en arrangeur voor jazz ensembles.

Midden jaren zeventig ging Beytelmann naar Europa. In Argentinië was het militair regime vijandig tegenover kunstenaars en musici, en voor velen was het te gevaarlijk om te blijven. In Italië, en later in Frankrijk, was er genoeg werk en veel Argentijnen hebben juist hier in Europa een juk van pure tango binnen strenge reglementen van zich af kunnen schudden en hun zeggingskracht enorm vergroot en persoonlijk gemaakt. De laatste twintig jaar is Gustavo zich vooral gaan toeleggen op componeren en arrangeren en te zoeken naar een verbinding tussen tango, jazz, klassiek, en modern klassieke muziek. Gustavo Beytelmann woont en werkt in Parijs en is onder meer artistiek directeur van de afdeling tango aan het Rotterdams conservatorium.

In 2008 kreeg Gustavo Beytelmann de vraag om van de Schilderijententoonstelling een arrangement te maken voor een kwintet met tangobezetting. Hij vertelde ons tijden bezig te zijn geweest, om een ingang te vinden. Hoe dit beroemde stuk, vooral in de Ravel-uitvoering, en het origineel recht te kunnen doen en er ook iets van waarde aan toe te kunnen voegen. Hoe sterker het origineel, hoe moeilijker het is om daarin een balans te vinden. Grupo d’Aro is in 2014 een weekend naar Parijs getogen en om samen met Beytelmann aan dit stuk te werken. Dit was een geweldige ervaring. Alles heeft in deze bewerking een functie. Alles gaat ergens naartoe of vandaan, elke promenade is anders van karakter. Dynamiek is van groot belang, en misschien het belangrijkste: de dialoog. Ieder van de vijf instrumenten is voortdurend bezig te schakelen tussen voorgrond en achtergrond, een kort verhaal te vertellen en dan weer te begeleiden en te luisteren naar de anderen om zo samen dit muziekverhaal te vertellen.

Audio

Video

Start typing and press Enter to search